Specijalna Promocija 3 Dimnjačarski obrt Snježana - kako su dobili koncesiju?
Baner
Home Zagreb Pritužbe Dimnjačarski obrt Snježana - kako su dobili koncesiju?
Dimnjačarski obrt Snježana - kako su dobili koncesiju? PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 27
LošeOdlično 
Autor zagreb   
Ponedjeljak, 03 Ožujak 2014 10:06

Spadam po mjestu stanovanja pod dimnjačarski obrt "Snježana". Oni imaju koncesiju. Ali, ne rade kako treba. Jednom mi se umalo zapalila kuća zbog nestručno očišćenog dimnjaka. Kao podsjetnik na to imam crni zid u ložionici. Naime, dolazio je dimnjačar nekoliko puta i ni jednom nije očistio kako treba, sve dok se nije na spoju cijevi i zida pojavila vatra. Pozvali smo inspekciju.

Nakon inspekcije dimnjak su očistili trojica iz obrta "Snježana". Mi smo dobili prekršajnu prijavu jer navodno dimnjak treba biti metar viši.

Hajde, pomislih, možda je doista stvar u dimnjaku. I tako smo dobro platili dizanje dimnjaka. Kao, nakon toga bi sve trebalo biti u redu. Ali, nije! Jer, nije bila stvar u dimnjaku - ta tko baš ima dimnjak po nekakvim strogim propisima! - nego u nestručnosti dimnjačara. U šlamperaju. Peć za centralno grijanje je ganc nova. Kao i sve pripadne instalacije.

Naime, nakon što su trojica dimnjačara sve to dobro očistili, te godine je sve bilo u redu (i prije te famozne nadogradnje dimnjaka, na koju ću se vratiti malo kasnije).

Ove godine zvali smo dimnjačara u siječnju. Očistio dimnjak i peća za centralno. Zvali smo ga i u veljači, 2. 2. 2014. - očistio, navodno, dimnjak i peć. Ali, danas u jutro dim izlazi kroz sve pore na peći i na cijevi. Zovemo dimnjačarski obrt "Snježana". Dolaze, odlaze, dimi se i dalje, s ložionica crna od dima (kao i prošle godine kad je izbio plamen. Zovemo ponovno: dolazi druga ekipa, ljute se, nešto rade, kao popravili su, odlaze i ostavljaju mi "Zapis o neispravnosti dimnjaka ili ložišta" u kojem stoji: Potrebno zamijeniti uzidnicu, potrebno ugraditi gornja vratašca na dimnjaku, skinuti alumini produžetak sa dimnjaka". Na dimnjak se nisu popeli jer nemaju ljestve. Danas, naime, dimnjačari više ne nose ljestve kao u dobra stara vremena. Nisu imali ni odvijač pa su posudili naš "križni". Nakon njihova odlaska dimi se i dalje, gušimo se.

Zovemo ponovno. Dolazi gazda i još neki - ukupno petorica dimnjačara. Ma kakva vratašca na dimnjaku, veli gazda, treba skratiti dimnjak (a prošle godine je napisao da ga treba dodatno diozidati) treba ištemati zid malo niže, pa cijev koja ide u dimnjak postaviti u taj novi otvori, a onaj godnji zazidati, treba skratiti uzidnicu. Idu dečki po štemajzl, donijeli kantu s cementom, ištemali, natrpali komade cigle u otvor, pa sve zazidali, a četvrti dimnjačar prepilio uzidnicu. U međuvremenu zovem inspekciju u Poglavarstvu i pitam ih kako će "Snježni" dimnjačari sada skraćivati dimnjak, a dobili smo prekršajnu prijavu prošle godine i nalog da povisimo dimnjak. Inspektor zove gazdu, pa gazda valjda odustaje od skraćivanja dimnjaka. Odlaze sva četvorica majstora, jedan se šali, drugi psuje kroz zube. Kao, sad je sve u redu.

Ali, nije u redu. Dim izbija na sve strane. Zovem ponovno inspektora, jer za "Snježana" dimnjačarski obrt više ne želim ni čuti. Inspektor veli da on nema nikakve ovlasti, ali ipak će još jednom nazvati gazdu "snježnog" obrta.

Kroz neko vrijeme eto nove dvojice dimnjačara + dvoje koji su već bili. Imaju kolut s namotanom žicom. Ovaj put četka izviruje iz dimnjaka jednom, pa drugi put. Dim se napokon diže uvis.

Sat pokazuje trenutno 22,31. Ništa se ne dimi. Vjerojatno neće ni sutra. Ali kroz nekoliko mjeseci priča će se ponoviti: jedan dimnjačar koji ništa ne očisti, pa druga ekipa koja također ne očisti, pa gazda s trećom ekipom koja isto ne zna svoj posao, pa inspekcija..l.

Zašto ne zovem drugi dimnjačarski obrt? Ma jesam veći prošle godine! Ali, oni ne smiju doći jer to nije njihov rajon. Ne smiju čak ni privatno - mogli bi izgubiti koncesiju, kažu.

Liječnika možeš promijeniti kad se sjetiš, i zubara, ali dimnjačara ne možeš. To je nedodirljiva kasta. Kad jednom dobije koncesiju, radi kako hoće, tj. ne radi kako treba, ali ne možeš mu ama baš ništa. Ni gradska inspekcija im ne može ništa.

Danas se kod nas izredalo desetak dimnjačara koji su svi nešto čistili, začađavili nam kuću, zatrackali sve živo i otišli neobavljena posla. Tko bi rekao da ih toliko ima dimnjačarski obrt "Snježana"! Pritom, samo je jedan znao kako pročistiti dimnjak. Dakle, sve ono štemanje, piljenje i cemetiranje bilo je posve nepotrebno. Ali, dimnjačarski obrt "Snježana" jaši dalje. Od svega tog cirkusa danas imam samo njihov "Zapis o neispravnosti dimnjaka ili ložišta" s napomenom da na dimnjaku treba ugraditi vratašca i skinuti produžetak.

Razmišljam o tome da pokrenem akciju potpisivanja peticije protiv dimnjačarskog monopola u Zagrebu.

Ažurirano: Ponedjeljak, 03 Ožujak 2014 22:50
 

Komentari   

 
0 #3 zagreb 2014-03-12 23:11
A kaj ja znam kaj su mi nadogradili :) Ako je to bilo bitno, onda su mi oni koji su me tužili da je dimnjak prekratak trebali dati crno na bijelo čime ga treba nadograditi, ili me uputiti na stručnu službu koja zna kakvi su propisi. Ali sve su to gluposti, jer taj se dimnjak sasvim lijepo dimio 25 godina i bez nadogradnje, pa bi se dimio i sljedećih 25 da su ga čistili kako treba.
 
 
+4 #2 Davor 2014-03-12 22:51
Jedno pitanje u svezi ove nadogradnje dimnjaka?
Da li ste ga nadogradili s izoliranom cijevi?
 
 
+1 #1 zagreb 2014-03-05 11:04
Vidim da se uključuju moji dragi dimnjačari s jedinicama koje daju ovom tekstu, ali rado bih da ga malo i komentiraju, da vidimo i drugu stranu priče :)
 

You have no rights to post comments

Zagrepčani / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / Demokratska stranka žena / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce i umjetnike / AFA alge - Klamatska alga / Biblija - Sve o Bibliji - Biblijske priče / Portal za knjižničare i knjigoljupce / Portal za sve i svakoga
Joomla templates by a4joomla