Specijalna Promocija 3 Između javnosti i privatnosti: knjižnice u vremenu e-knjige
Baner
Home Novinarstvo Vijesti Između javnosti i privatnosti: knjižnice u vremenu e-knjige
Između javnosti i privatnosti: knjižnice u vremenu e-knjige PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
Autor zagreb   
Subota, 27 Listopad 2012 23:54

Horvat, Aleksandra; Živković, Daniela. Između javnosti i privatnosti: knjižnice u vremenu e-knjige. Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada, 2012. 189 str.

Današnju informacijsku i komunikacijsku tehnologiju karakterizira sposobnost praćenja i trajnoga pamćenja i čuvanja svakog jednom zabilježenoga čina, a time se dovodi u iskušenje obveza knjižničara da čuvaju korisničku privatnost. Posljedica je toga da na vrlo jednostavna pitanja, poput kako sačuvati privatnost korisnika, kako pružiti građu korisniku, a ne povrijediti pravo autora te građe, ne možemo danas pružiti baš uvijek brze i jednostavne odgovore, iako smo mislili da znamo odgovore na ta pitanja. Promjene koje svakodnevno donosi tehnologija upravo zahtijevaju preispitivanje osnovnih načela na kojima se utemeljuju rad i poslanje knjižnica. O tome se govori u prvom dijelu knjige.

Drugi dio obrađuje relativno nov fenomen u našim knjižnicama – elektroničku knjigu. Njezino uvođenje u knjižnice praćeno je nizom prepreka, od tehničkih, organizacijskih i financijskih do odbijanja nakladnika da knjižnicama dopuste nabavu i posudbu te vrste građe, čime se izravno dovodi u pitanje tradicionalno poslanje i služba knjižnica. Stoga se ovo djelo između ostaloga bavi razvojem i definiranjem pojma e-knjiga kao suvremenog oblika knjige i njezinim svojstvima koja današnjem čitatelju donose brojne prednosti, ali katkad i nedostatke.

Nadamo se da će ova knjiga potaknuti knjižničare da u svakodnevnom radu, ali i u izradi strategija i drugih dokumenata potrebnih knjižnicama, vode računa o tim novim kretanjima u društvu. Knjiga bi mogla pomoći i nakladnicima u sastavljanju nakladničkih planova, ali i korisnicima naših knjižnica, koje zanima budućnost tih ustanova koje im svakodnevno pomažu u životu i radu.

http://www.hsn.unizg.hr/default.asp?cms=GGJIIF

 

You have no rights to post comments

Zagrepčani / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / Demokratska stranka žena / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce i umjetnike / AFA alge - Klamatska alga / Biblija - Sve o Bibliji - Biblijske priče / Portal za knjižničare i knjigoljupce / Portal za sve i svakoga
Joomla templates by a4joomla